Stress

Image
مهمان خانه
هست مهمان‌خانه اين تن اى جوان
هر صباحى ضيف نو آيد دوان
هين مگو کين مانند اندر گردنم
که هم اکنون باز پرد در عدم
هرچه آيد از جهان غيب‌وش
در دلت ضيفست او را دار خوش
 ~مولوی~

Et af de mest karakteristiske aspekter ved stress er en uoverensstemmelse mellem de krav du føler omgivelsernes stiller til dig, og dine muligheder for at leve op til dem. Men stress kan på samme tid opstå, fordi du stiller for store krav til dig selv.

Følelsen af stress kan variere meget fra person til person. Mange kropslige tegn kan observeres. Mavesmerterhovedpinespændingersøvnproblemer og manglende appetit er nogle af dem. Psykisk kan du føle, at alting er ved at falde fra hinanden, at du aldrig kan nå det, du har sat dig for, at du ikke kan huske så godt som du plejer, eller at du ligefrem glemmer ting, som du ved, du har fået at vide. Du kan også blive aggressiv eller føle dig mere irritabel og kort for hovedet end du plejer. Små ting kan pludselig virke besværlige eller uoverkommelige.

På kort sigt er stress ikke decideret farligt. Det er når stress varer ved, at det er vigtigt at gribe ind. Stress på lang sigt kan give fysiske sygdomme som mavesårmigræneholdningsproblemerfordøjelsesforstyrrelser med mere. Psykisk kan det blandt andet skade din hukommelse, føre til depression og til angstlidelser.

Vi arbejder ofte med hjælp til at indrette din dagligdag anderledes. Din tid og dine opgaver bør prioriteres, så du kan leve godt med dem. Vi vil tale om de valg du træffer, og om dine behov både som privat menneske og i dit professionelle virke, hvis du arbejder. Ofte er det vigtigt, at lære at tage mere hensyn til sig selv og at organisere sin tid efter et mere helhedsorienteret billede.