Stress

Image
Herberget
At være menneske
er som at være et herberg.
Hver morgen ankommer en ny.
En glæde, en depression, en smålighed,
momenter af vågenhed kommer,
som en uventet gæst.
Byd dem alle velkommen
og bevært dem alle!
Selv hvis de er en flok sorger,
som med vold tømmer dit hus
for dets møbler,
skal du stadig behandle hver gæst med respekt.
Han rydder måske dit hus,
så der bliver plads til en ny glæde.
Den mørke tanke, skammen, ondskabsfuldheden,
mød dem leende i døren,
og inviter dem ind.
Vær taknemmelig for enhver, der kommer.
For hver enkelt er sendt
som en vejleder fra det inderste.
~Rumi~

Et af de mest karakteristiske aspekter ved stress er en uoverensstemmelse mellem de krav du føler omgivelsernes stiller til dig, og dine muligheder for at leve op til dem. Men stress kan på samme tid opstå, fordi du stiller for store krav til dig selv.

Følelsen af stress kan variere meget fra person til person. Mange kropslige tegn kan observeres. Mavesmerterhovedpinespændingersøvnproblemer og manglende appetit er nogle af dem. Psykisk kan du føle, at alting er ved at falde fra hinanden, at du aldrig kan nå det, du har sat dig for, at du ikke kan huske så godt som du plejer, eller at du ligefrem glemmer ting, som du ved, du har fået at vide. Du kan også blive aggressiv eller føle dig mere irritabel og kort for hovedet end du plejer. Små ting kan pludselig virke besværlige eller uoverkommelige.

På kort sigt er stress ikke decideret farligt. Det er når stress varer ved, at det er vigtigt at gribe ind. Stress på lang sigt kan give fysiske sygdomme som mavesårmigræneholdningsproblemerfordøjelsesforstyrrelser med mere. Psykisk kan det blandt andet skade din hukommelse, føre til depression og til angstlidelser.

Vi arbejder ofte med hjælp til at indrette din dagligdag anderledes. Din tid og dine opgaver bør prioriteres, så du kan leve godt med dem. Vi vil tale om de valg du træffer, og om dine behov både som privat menneske og i dit professionelle virke, hvis du arbejder. Ofte er det vigtigt, at lære at tage mere hensyn til sig selv og at organisere sin tid efter et mere helhedsorienteret billede.